Drewniane blaty bardzo pięknie prezentują się i dodają wnętrzom niepowtarzalnej elegancji. Materiał ten przyciąga swoją naturalnością, ciepłem i przytulnością jaką tworzy w pomieszczeniu. Z powodzeniem mogą być one stosowane we wnętrzach o różnych stylach, dlatego nadal cieszą się dużą popularnością. Co myślicie o takich kuchennych inspiracjach? Prawda, że warte uwagi?
Blaty kuchenne wykonuje się z dwóch rodzajów drewna – litego i klejonego warstwowo. Drugie rozwiązanie staje się bardziej popularne ze względu na to, że proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenie włókien, dzięki czemu drewno nie pęka i nie wypacza się, jest więc trwalsze od drewna litego. W kuchni stosuje się najczęściej takie gatunki drewna jak dąb, buk jesion, czyli materiał twardy lub też drewno egzotyczne – merbau, iroko, tauari, palisander, które są twarde i mają wysoką stabilność wymiarową.
Drewno pozwala na dowolną obróbkę, dlatego można z niego stworzyć blaty o bardzo różnych kształtach, dopasowanych do indywidualnych potrzeb i gustów właścicieli wnętrza. Dlatego takie rozwiązanie sprawdzi się zarówno w kuchniach klasycznych jak i nowoczesnych.
Drewniane blaty są bardzo ładne, wymagają jednak odpowiedniego zaimpregnowania i pielęgnacji, by mogły nam służyć przez długi czas. W tym celu używa się specjalnych lakierów lub olejów. Pierwsza propozycja pozwala na łatwą konserwację i utrzymanie drewna w czystości oraz pozwala na podkreślenie jego naturalnej barwy. Jednak szybko schodzi, przeciera się i jest mniej odporny na temperaturę. Oleje wnikają w głąb struktury drewna – od kilku do kilkunastu mm, co sprawia, że blat jest dokładnie zaimpregnowany. Takie rozwiązanie sprawia jednak, że z czasem drewno ciemnieje.
O blaty drewniane należy także odpowiednio dbać na co dzień, bez względu na to z jakiego materiału są wykonane i w jaki sposób są zaimpregnowane. Nie można na nich bezpośrednio kroić czy stawiać gorących naczyń i filiżanek, ponieważ powierzchnia blatu może się przebarwić, co sprawi, że piękny blat straci cały swój urok.