Kupno drewna w tartaku ma swoje zalety. Oczywiście, bywa ono czasem droższe (choć nie zawsze!) niż surowiec z innych źródeł, jednak czasem warto zastanowić się nad jego zakupem. Oto 3 powody dla których powinieneś solidnie przemyśleć taki wybór.
Pierwszym powodem jest bez wątpienia fakt, iż drewno jest sprzedawane wysuszone, co oznacza optymalną do zastosowania wilgotność. Zazwyczaj stosuje się tu dwie metody:
1. Naturalną – pod zadaszeniem, na świeżym powietrzu, minimum jeden rok,
2. Komorową – w temperaturze do siedemdziesięciu pięciu stopni Celsjusza w specjalnym pomieszczeniu. Trwa ono od kilku do kilkunastu godzin i wiąże się oczywiście z dużo lepszą jakością, za którą należy jednak zapłacić więcej. Co więcej, tak wysoka temperatura wyjaławia drewno i zabija mikroorganizmy. Co więcej, staje się ono niejadalne do szkodników.
Dla oszczędnych istnieje możliwość kupna drewna świeżego i mokrego i samodzielne suszenie. Należy jednak pamiętać, iż trwać to będzie ponad rok, a drewno musi być zadaszone i ułożone w taki sposób, aby miało ono przewiew i nie miało kontaktu z ziemią.
W kolejnym wpisie opowiem czytelnikom o przygotowaniu i zabezpieczeniu czyli dwóch kolejnych plusach zakupu drewna z tartaku.